۴ - ۲ - مکانیزم های دفاعی
در این قسمت ابتدا به بیان توضیحاتی راجع به فروید و رویکرد روان پویشی که مرتبط با سبک مکانیزم های دفاعی است می پردازیم و سپس به بیان مبانی نظری خود مکانیزم های دفاعی خواهیم پرداخت.
۱ - ۴ – ۲- برداشت از ماهیت انسان
نظر فروید در مورد ماهیت انسان اصولا جبرگرایانه است. به عقیده فروید، نیروهای غیرمنطقی، انگیزه های ناهشیار، و سایق های زیستی و غریزی که از طریق مراحل روانی- جنسی در چند سال اول زندگی شکل می گیرند، رفتار ما را تعیین می کنند.
غرایز در رویکرد فروید اهمیت زیادی دارند. گرچه او ابتدا برای اشاره به انرژی جنسی از اصطلاح ليبيدو[1] استفاده کرد، اما بعدا آن را گسترش داد تا انژی کل غرایز زندگی[2] را در بر گیرد. این غرایز به بقای فرد و نژاد انسان خدمت می کنند و به سمت رشد و خلاقیت گرایش دارند. پس لیبیدو را باید به صورت منبع انگیزش درنظر گرفت که انرژی جنسی را دربر می گیرد، ولی از آن فراتر می رود. فروید تمام اعمال لذت بخش را در مفهوم غرایز زندگی خود گنجاند، او هدف زندگی را کسب لذت و دوری از درد می داند. فرويد غرایز مرگ[3] را نیز فرض کرد، که سایق پرخاشگری را توجیه می کند. گاهی افراد میل ناهشیار به مردن یا صدمه زدن به خودشان یا دیگران را از طریق رفتارشان آشکار می سازند. کنترل کردن این سایق پرخاشگری، چالش اساسی برای نژاد انسان است. از نظر فروید، سایق های جنسی و پرخاشگری عوامل قدرتمندی هستند که تعیین می کنند چرا افراد به شیوه خاصی عمل می کنند (کری[4]، 2013؛ ترجمه سید محمدی،1392).
[1] libido
[2] life instincts
[3] death instincts
[4] Care
mekanizm_1573108911_33285_5614_1272.zip0.07 MB |